Veganisu z espresso i migdałami
459.7 kcal /
1924.5 kJKalorie
1924.5 kJKalorie
9.6 gBiałko
43.8 gWęglowodany
27.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto migdałowe: 100
- g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 100 g migdałów, blanszowanych bez skórki
- 120 g cukru
- 200 g śmietanki sojowej
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżka wegańskiego proszku jajecznego (15g)
- 15 g proszku do pieczenia
- Krem: 150
- g cukru
- 150 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
- 400 g tofu, miękkiego odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- 250 g jogurtu sojowego
- espresso, zaparzone schłodzone (ok. 150g)
- kakao naturalne, niesłodzone do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do pieczenia (ok. 31 x 15 x 10 cm) natłuścić margaryną, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać migdały, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, dodać cukier, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać śmietankę sojową, wymieszać20 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek jajeczny i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i piec 30 min (180°C). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia, następnie wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na dwa blaty (około 2 cm grubości każdy).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić10 s/obr. 10. Dodać margarynę, podgrzać2 min/37°C/obr. 2. Dodać tofu i jogurt, wymieszać30 s/obr. 4.
- Połowę ciasta (jeden blat) umieścić na dnie formy do pieczenia, polać połową espresso i pokryć równomiernie połową kremu. Ułożyć drugą połowę ciasta, polać pozostałym espresso i pokryć resztą kremu. Formę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 5 godz. Bezpośrednio przed podaniem deser posypać kakao, pokroić na 10 kawałków. Veganisu z espresso i migdałami podawać jako deser.