Udka z kurczaka teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
529.4 kcal /
2214.8 kJKalorie
2214.8 kJKalorie
34 gBiałko
17.5 gWęglowodany
33.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 70 g sake (wina ryżowego)
- 70 g wody
- 60 g sosu sojowego
- 40 g miodu
- 30 g octu ryżowego
- 15 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- ¼
- łyżeczki mieszanki przypraw z chili
- 4 udka z kurczaka, ze skórą, z kością (ok. 180g każde)
- 1300 – 1500 g wody
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 ½
- łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżka ziaren sezamu, prażonych
- 1 – 2 cebule dymki posiekane
- 1 papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona w plastry
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, dodać sake, sos sojowy, miód, ocet ryżowy, cukier i mieszankę przypraw, zmiksować10 s/obr. 5. Do dużej miski włożyć udka z kurczaka, polać marynatą. Odstawić do lodówki na min. 30 min, następnie udka odsączyć, marynatę zachować. Do dwóch worków do zgrzewarki próżniowej włożyć po 2 zamarynowane, odsączone udka. Zamknąć za pomocą zgrzewarki próżniowej zgodnie z instrukcją producenta (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki z kurczakiem, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Podgrzewać8 min/70°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z kurczakiem, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, podgrzewać60 min/70°C//obr. 1. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.Zdjąć osłonę noża miksującego.
- Udka wyjąć z worków, sos powstały w trakcie gotowania wlać do naczynia miksującego. Do naczynia miksującego dodać zachowaną marynatę i skrobię. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować8 min/100°C/obr. 2.5. W tym czasie ugotowane udka z kurczaka osuszyć papierowymi ręcznikami.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię na średniej mocy palnika. Na patelni ułożyć skórą do dołu udka z kurczaka. Smażyć 2-3 min, aż skóra się zarumieni. Na patelnię dodać sos z naczynia miksującego, odparowywać 30-40 s. Udka z kurczaka teriyaki podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane prażonym sezamem, cebulą dymką i papryczką chili.