Tzatziki z tartych ogórków z miętą (TM6)
63.9 kcal /
267.5 kJKalorie
267.5 kJKalorie
4.9 gBiałko
8.2 gWęglowodany
1.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g ogórkówgruntowych z odciętymi końcówkami
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
- 20 – 30 g liści mięty, świeżych
- 350 g jogurtugreckiego
- 10 g oliwy z oliwek
- 5 g białego octu winnego (opcjonalnie)
- 5 ggreckiej wódki ouzo (opcjonalnie)
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej ogórki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Starte ogórki przełożyć do koszyczka, oprószyć solą, przemieszać kopystką, odstawić na ok. 10 min do odsączenia. Ogórki dokładnie odcisnąć w dłoniach, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek i miętę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać odciśnięte ogórki, jogurt, oliwę, ocet, grecką wódkę ouzo i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 30 min. Tzatziki z tartych ogórków z miętą podawać schłodzone.