Twarożek ziołowy
217.6 kcal /
910.3 kJKalorie
910.3 kJKalorie
10.8 gBiałko
4 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 6 gałązek liści natki pietruszki, świeżych
- 6 gałązek koperku, świeżego tylko liści
- 6 gałązek trybuli, świeżej tylko liści
- (opcjonalnie)
- ½
- pęczka szczypiorku, świeżego posiekanego
- 250 g twarogu, chudego podzielonego na kawałki
- 200 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 60 g wody mineralnej, niegazowanej
- 60 g mleka
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek do skropienia
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, koperek i trybulę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szczypiorek, twaróg, serek kremowy, wodę, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 2. W razie potrzeby doprawić do smaku. Twarożek ziołowy skropić oliwą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do pieczywa.