Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami
384.7 kcal /
1609.4 kJKalorie
1609.4 kJKalorie
10.8 gBiałko
18.9 gWęglowodany
32.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 400 g wody do namoczenia orzechów
- 15 g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry
- 110 g wody mineralnej, niegazowanej
- 10 g płatków drożdżowych
- 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 40 g oleju z pestek winogron
- 1 ząbek czosnku
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, zalać wodą, odstawić do namoczenia na ok. 8 godz. Po tym czasie orzechy przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć zioła, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone orzechy, dodać wodę mineralną, płatki drożdżowe, sok z cytryny, olej, czosnek, sól i pieprz, rozdrobnić1 min/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić30 s/obr. 7.
- Dodać rozdrobnione zioła i szczypiorek, wymieszać8 s/obr. 3. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami podawać z chlebem lub bagietką.