Twarożek
5623.3 kJ /
1338.9 kcalKalorie
1338.9 kcalKalorie
68 gBiałko
120 gWęglowodany
68 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 125 g wody, plus 2 łyżki do rozpuszczenia podpuszczki
- 5 g chlorku wapnia, w proszku (patrz wskazówka)
- 2000 g mleka, tłustego (min. 3,2%), pasteryzowanego (patrz wskazówka)
- 10 kropli podpuszczki mikrobiologicznej, wegetariańskiej (patrz wskazówka)
- 1 opakowanie mezofilnej kultury starterowej (dozowanie zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na opakowaniu, patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić słoik, odważyć do niego 125 g wody i chlorek wapnia, roztwór wymieszać, odstawić (patrz wskazówka).
- Do naczynia miksującego wlać 10 g roztworu chlorku wapnia i mleko, podgrzewać10 min/40°C/obr. 1. W tym czasie w małej miseczce wymieszać 2 łyżki wody i podpuszczkę (podpuszczkę dozować za pomocą pipety).
- Do naczynia miksującego dodać podpuszczkę z wodą i mezofilną kulturę starterową, wymieszać1 min/obr. 2. Przelać do miski utrzymującej temperaturę posiłku (patrz wskazówka), przykryć pokrywką lub talerzem, odstawić na 3 godz., następnie pokroić skrzep w 3 cm kostkę.
- Do naczynia miksującego wlać pokrojony skrzep z serwatką, podgrzewać30 min/50°C//obr. . Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 5 min. W tym czasie koszyczek wyłożyć podwójną warstwą gazy i umieścić w dużej misce. Zawartość naczynia miksującego stopniowo przelewać do przygotowanego wcześniej koszyczka, odstawić na 30 min do odsączenia, upewniając się, że dno koszyczka nie dotyka odciekającej serwatki (patrz wskazówka). Odsączony twarożek przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, rozdrobnić kopystką.
- Twarożek przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce i używać jako dodatek do pieczywa lub składnik wybranych przepisów.