Twarogowe ciastka „wąsy” na patyczku
81.4 kcal /
340.8 kJKalorie
340.8 kJKalorie
2.2 gBiałko
4.9 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g mąki orkiszowej, białej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 jajka w tym 1 roztrzepane
- 200 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
- erytrytol do posypania
- mieszane ziarna np. maku, sezamu, słonecznika łuskanego, do posypania
- cukier kokosowy do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, twaróg, sól i jajko, wymieszać15 s/obr. 5. W cieście powinny być widoczne małe grudki masła i twarogu. Przełożyć na oprószony mąką blat. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na min. 2 godz. (najlepiej na całą noc).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Za pomocą okrągłej foremki do wykrawania ciastek (Ø 6 cm) wykroić 30 kółek, następnie radełkiem przekroić je na pół, aby powstały dwie części wąsa. Przekładać na przygotowane blachy. Obie połowy posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Na jedną połowę nałożyć patyczek (patrz wskazówka), lekko wcisnąć w ciasto. Nałożyć drugą połowę, tworząc kształt wąsa, delikatnie docisnąć, aby skleić obie części. Czynności powtórzyć dla pozosyałych krążków ciasta i patyczków.
- W zależności od wybranego wariantu smakowego wąsy posypaćna słodkoerytrytolem i cukrem kokosowym lubwytrawniemieszanymi ziarnami. Piec ok. 13 min (200°C), jedna blacha po drugiej, lub do momentu, aż ciastka nabiorą złotobrązowego koloru. Pozostawić na blasze do ostudzenia na ok. 5 min, następnie ostrożnie przełożyć na kratkę. Twarogowe ciastka „wąsy” bez cukru podawać jako przekąskę lub wykorzystać jako jadalną dekorację.