Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
397 kcal /
1660 kJ
Kalorie
15 gBiałko
38 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 30 g masła
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 30 g ryżu białego
  • 20 g kaszy bulgur
  • 2 łyżki mięty, suszonej
  • 1 ½ – 1 ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1470 g wody w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka)
  • 1 cytryna pokrojona w ćwiartki, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy i masło, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać soczewicę, ryż, bulgur, miętę, sól, pieprz, płatki chili i wodę, gotować20 min/100°C/obr. 1. Turecką zupę z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur podawać z ćwiartkami cytryny, aby każdy mógł skropić ją sokiem według własnego uznania.
Przewijanie do góry