Turecka zupa z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur
397 kcal /
1660 kJKalorie
1660 kJKalorie
15 gBiałko
38 gWęglowodany
7.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 30 g masła
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 30 g ryżu białego
- 20 g kaszy bulgur
- 2 łyżki mięty, suszonej
- 1 ½ – 1 ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczki suszonych płatków chili
- 1470 g wody w temperaturze pokojowej (patrz wskazówka)
- 1 cytryna pokrojona w ćwiartki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koncentrat pomidorowy i masło, dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać soczewicę, ryż, bulgur, miętę, sól, pieprz, płatki chili i wodę, gotować20 min/100°C/obr. 1. Turecką zupę z czerwonej soczewicy i kaszy bulgur podawać z ćwiartkami cytryny, aby każdy mógł skropić ją sokiem według własnego uznania.