Turbot w szampańskim sosie
824.5 kcal /
3449.7 kJKalorie
3449.7 kJKalorie
71.2 gBiałko
42.6 gWęglowodany
36.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ryż basmati: 1300
- g wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 300 g ryżu basmati
- Turbot w szampańskim sosie: 40
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 100 g masła w tym 80g miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g wody
- 140 g szampana
- 140 g wina musującego, typu Prosecco
- ¾
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ¾
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 łyżka sosu rybnego
- 6 filetów z turbota (ok. 150g każdy)
- 6 filetów z ryby o białym mięsie np. z dorsza, halibuta, ogrubości 1-1,5 cm (ok. 150g każdy)
- 2 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu (patrz wskazówka)
- 30 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu w temp. pokojowej
- 5 żółtek
- koperek, świeży do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę i oliwę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 4. Pod koniec czasu gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 240°C. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do innego naczynia, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, szampana, koncentrat bulionu warzywnego i sos rybny, gotować3 min/100°C/obr. 1. W tym czasie w naczyniu żaroodpornym (30 x 20 x 6 cm) ułożyć turbota, oprószyć go solą i pieprzem. Rybę polać sosem. Piec 5 min w (240°C). Wyjąć z piekarnika, rybę przełożyć do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać soki powstałe podczas pieczenia ryby, zmiksować20 s/obr. 6. W tym czasie rybę przełożyć ponownie do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową, włożyć do wyłączonego piekarnika.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać śmietanę, żółtka i pozostałe 80 g masła, podgrzewać8-10 min/80°C/obr. 3. Turbota w szampańskim sosie udekorować koperkiem i podawać z ryżem jako danie główne.