Tuńczykowa pasta z sumakiem
86.5 kcal /
362.2 kJKalorie
362.2 kJKalorie
7.6 gBiałko
2.8 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 – 60 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- ½
- pęczka koperku, świeżego tylko liście
- ½
- pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
- 3 – 4 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)
- 170 – 190 g tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy
- 170 – 190 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego z zalewy
- 1 łyżka majonezu
- 1 – 2 łyżeczki sumaku
- sól ilość do smaku
- pieprz czarny, mielony ilość do smaku
- szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- koperek, świeży tylko liście, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać koperek i szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowane jajka, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać tuńczyka, majonez, sumak, sól i pieprz, wymieszać20-30 s/obr. 4.5.
- Tuńczykową pastę z sumakiem podawać udekorowaną szczypiorkiem lub koperkiem, jako dodatek do pieczywa lub słonych krakersów.