Truskawkowy deser warstwowy
372.3 kcal /
1558.8 kJKalorie
1558.8 kJKalorie
8.8 gBiałko
30 gWęglowodany
24.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 – 80 g cukru (patrz wskazówka)
- 400 g truskawek, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 10 g żelatyny w proszku
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 100 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać 30-60 g cukru pudru, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żelatynę, podgrzewać7 min/70°C/obr. 2. Mus truskawkowy przelać równomiernie do 6 szklanych słoików (200 ml), odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie odstawić do lodówki na ok. 60 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące, odstawić do lodówki.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać pozostałe 10-20 g cukru pudru, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.⅓ bitej śmietany przełożyć do miseczki, pozostałą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić4 min/60°C/obr. 1.
- Dodać serek kremowy, wymieszać30-40 s/obr. 3. Przełożyć do dużej miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć na schłodzoną masę truskawkową, następnie udekorować pozostałą bitą śmietaną (patrz wskazówka) i truskawkami. Słoiki z deserem zakręcić. Truskawkowy deser warstwowy odstawić do lodówki lub podawać bezpośrednio po przygotowaniu.