
Truskawkowe smoothie bowl
423 kcal /
1770.8 kJKalorie
1770.8 kJKalorie
5.7 gBiałko
41.6 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 140 g awokado (ok. 1 szt.), dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 500 g truskawek, świeżych plus kilka szt. pokrojonych w 3 mm plastry, do dekoracji
- 500 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych, plus kilka szt. pokrojonych w 3 mm plastry, do dekoracji
- 400 g mleczka kokosowego
- 35 – 50 g miodu płynnego
- 20 – 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 6 – 8 kostek lodu
- ½ – 1
- gałązka mięty, świeżej tylko liście
- (opcjonalnie)
- borówki, świeże do dekoracji
- ½
- banana pokrojonego w 3 mm plastry, do dekoracji
- nasiona chia do dekoracji
- wiórki kokosowe do dekoracji
- orzechy nerkowca, prażone, niesolone do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć awokado i truskawki, dodać mleczko kokosowe, miód, sok z cytryny, lód i miętę, zmiksować1 min 30 s/obr. 10.
- Smoothie przelać do 4 miseczek, na wierzchu ułożyć plastry truskawek, banana i borówki, posypać nasionami chia i wiórkami kokosowymi. Smoothie bowl truskawkowe podawać jako śniadanie.