Truskawki w czekoladzie i gorąca czekolada do picia
1106.3 kcal /
4628.6 kJKalorie
4628.6 kJKalorie
20.5 gBiałko
97 gWęglowodany
72 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Truskawki w czekoladzie: 450
- g truskawek, świeżych z szypułkami, umytych i osuszonych
- 300 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
- 300 g mlecznej czekolady
- Gorąca czekolada: 450
- g mleka
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 50 x 40 cm), odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 3. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić ponownie3 min/50°C/obr. 3. Połowę roztopionej czekolady przełożyć do drugiej miski, pozostałą czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, odstawić. Trzymając truskawki za szypułki, zanurzać je w roztopionej czekoladzie, znajdującej się w misce. Układać na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia czekolady na ok. 30 min. Pod koniec tego czasu przygotować czekoladę do picia.
- Do naczynia miksującego dodać mleko, podgrzewać5 min/85°C/obr. 4. Truskawki w czekoladzie podawać z gorącą czekoladą do picia bezpośrednio po przygotowaniu.