Trufle nietoperze z dynią
111.8 kcal /
467.7 kJKalorie
467.7 kJKalorie
2 gBiałko
12.8 gWęglowodany
6.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 300 g miąższu dyni Hokkaido pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 400 g herbatników maślanych
- 150 g masła orzechowego podzielonego na kawałki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 40 g cukru waniliowego
- 50 ggroszków czekoladowych
- 50 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao posiekanej
- ¾
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- kakao do obtoczenia
- 20 ciastek Oreo®
- 40 mini pianek marshmallow (patrz wariant)
- pisak cukrowy brązowy czarny
- migdały, w słupkach (ok. 30g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek, odważyć do niego dynię, gotować na parze15-20 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić do ostudzenia na ok. 30 min. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić5-15 s/obr. 5.
- Dodać ugotowaną na parze dynię, masło orzechowe, masło, cukier waniliowy, groszki czekoladowe i korzenną przyprawę do piernika, zmiksować30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować ponownie30 s/obr. 6. Masę przełożyć do innego naczynia, uformować 40 kulek (Ø 2-3 cm), obtoczyć w kakao, ułożyć na płaskim talerzu, odstawić i przygotować składniki do dekoracji.
- Każde ciastko ostrożnie rozdzielić na pół, delikatnie podważając łyżką i zdejmując część nadzienia. Każdy krążek przekroić w taki sposób, aby powstały dwa półkola, które będą skrzydłami. Pianki przekroić w poprzek na pół, aby powstały krążki, które będą służyć jako oczy.
- W każdą kulkę wbić 2 przepołowione ciastka jako skrzydła, następnie za pomocą pisaka cukrowego przykleić kawałki pianki marshmallow i narysować na nich źrenice. Poniżej oczu wbić dwa słupki migdałów jako zęby. W ten sam sposób udekorować pozostałe kulki. Trufle nietoperze z dynią odstawić do lodówki i podawać schłodzone.