Trufle kawowe
86 kcal /
360 kJKalorie
360 kJKalorie
1 gBiałko
8 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 100 g cukru
- 200 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 200 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 25 g likieru kawowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 1 łyżeczkę kawy i cukier, zmielić5 s/obr. 9. Kawowy cukier puder przesypać na płaski talerz.
- Do naczynia miksującego włożyć mleczną i białą czekoladę, rozdrobnić20 s/obr. 10.
- Dodać pozostałe 1-2 łyżeczki kawy, masło i likier kawowy, wymieszać10 s/obr. 4.5. Masę przełożyć do innego naczynia, nabierać za pomocą łyżeczki, a następnie w dłoniach formować kulki (Ø 2 cm). Każdą kulkę obtoczyć we wcześniej przygotowanym kawowym cukrze pudrze (patrz wskazówka).
- Trufle kawowe przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku.