Trufle kasztanki
193.2 kcal /
809.1 kJKalorie
809.1 kJKalorie
2.6 gBiałko
12.8 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych
- 300 g herbatników w polewie czekoladowej
- 120 g masła pokrojonego na kawałki
- 30 – 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 20 – 30 g spirytusu rektyfikowanego 96% (opcjonalnie)
- 30 g wódki (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
- Na suchej patelni uprażyć odważone orzechy, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 20 min (patrz wskazówka).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć uprażone orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i masło, dodać cukier, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie podgrzewać2 min/50°C/obr. 3.
- Dodać 100 g rozdrobnionych orzechów i spirytus, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki (Ø 2,5 cm), następnie obtoczyć je w pozostałych rozdrobnionych orzechach, odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
- Trufle kasztanki podawać schłodzone jako deser i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do 3 dni.