Trufle kasztanki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
193.2 kcal /
809.1 kJ
Kalorie
2.6 gBiałko
12.8 gWęglowodany
14.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 300 g herbatników w polewie czekoladowej
  • 120 g masła pokrojonego na kawałki
  • 30 – 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 20 – 30 g spirytusu rektyfikowanego 96% (opcjonalnie)
  • 30 g wódki (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, odstawić.
  2. Na suchej patelni uprażyć odważone orzechy, odstawić do całkowitego ostudzenia na ok. 20 min (patrz wskazówka).
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć uprażone orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć herbatniki i masło, dodać cukier, rozdrobnić10 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie podgrzewać2 min/50°C/obr. 3.
  5. Dodać 100 g rozdrobnionych orzechów i spirytus, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Za pomocą łyżeczki nabierać porcje masy i w dłoniach formować kulki (Ø 2,5 cm), następnie obtoczyć je w pozostałych rozdrobnionych orzechach, odstawić do lodówki na ok. 1 godz.
  6. Trufle kasztanki podawać schłodzone jako deser i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do 3 dni.
Przewijanie do góry