Trufle kakaowe z pulpą migdałową
89.3 kcal /
373.7 kJKalorie
373.7 kJKalorie
2.1 gBiałko
11.4 gWęglowodany
4.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 170 – 190 g pulpy migdałowej pozostałej po produkcji napoju migdałowego, dokładnie odciśniętej, podzielonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 240 g daktyli, suszonych, bez pestek (patrz wskazówka)
- 40 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pulpę migdałową i daktyle, dodać kakao, sól i ekstrakt z wanilii, zmiksować15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia. Nabierając masę łyżką, uformować w dłoniach 20 kulek wielkości orzecha włoskiego (Ø ok. 3 cm). Odstawić do lodówki na 20 min do stężenia. Trufle kakaowe z pulpą migdałową podawać jako deser lub słodką przekąskę.