Trufle czekoladowe z sezamem
115.4 kcal /
483.3 kJKalorie
483.3 kJKalorie
1.8 gBiałko
10 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 220 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 200 g mlecznej czekolady pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju sezamowego
- 30 g masła klarowanego
- 170 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g miodu, płynnego
- 80 g ziaren sezamu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć gorzką czekoladę i mleczną czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 7. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej sezamowy i masło, roztopić2 min/50°C/obr. 2.
- Dodać sok pomarańczowy, sok z cytryny i miód, zmiksować30 s/obr. 5. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 1-2 godz. Masa powinna stężeć, a jednocześnie być plastyczna, aby formować z niej trufle.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej sezam. Odważony sezam uprażyć na suchej patelni, odstawić do ostudzenia.
- Schłodzoną masę na trufle nabierać łyżką, a następnie w dłoniach formować kulki (Ø 2,5 cm). Gotowe trufle obtoczyć w uprażonym wcześniej sezamie. Przed podaniem odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Trufle czekoladowe z sezamem podawać jako deser.
