Trójkolorowe lody owocowe
184.4 kcal /
771.4 kJKalorie
771.4 kJKalorie
2.9 gBiałko
42.5 gWęglowodany
1.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g kiwi plus dodatkowe 6 plastrów ogrubości 3 mm
- 80 g cukru
- 240 g jogurtu naturalnego
- 320 g bananów pokrojonych na kawałki
- 320 g borówek amerykańskich
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować 6 foremek do zamrażania (foremek do lodów). Na dnie każdej foremki ułożyć plaster kiwi, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć8 s/obr. 10. Powstały cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 50 g wcześniej przygotowanego cukru pudru, dodać kiwi i 80 g jogurtu naturalnego, zmiksować30 s/obr. 9. Powstałą masę przelać do przygotowanych wcześniej foremek, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć banany, dodać 80 g jogurtu naturalnego, zmiksować30 s/obr. 9. Przelać do foremek na warstwę masy z kiwi, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać 80 g jogurtu naturalnego i 30 g wcześniej przygotowanego cukru pudru, zmiksować30 s/obr. 9. Przelać do foremek na warstwę masy z bananów, foremki włożyć do zamrażalnika na ok. 4-5 godz. Trójkolorowe lody owocowe podawać na zimno.