Trifle z rabarbarem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
379 kcal /
1590 kJ
Kalorie
6 gBiałko
48 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Mus z rabarbaru: 500
  • g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka syropu barmańskiegogrenadina (opcjonalnie)
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
  • Krem waniliowy: 60
  • g herbatników
  • 60 g cukru
  • ¼
  • laski wanilii
  • 400 g mleka
  • 3 żółtka
  • 25 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • Bita śmietana: 100
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 50 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, dodać cukier, syrop i sok z cytryny, gotować6 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wanilię, zmielić15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać mleko, żółtka i skrobię, wymieszać30 s/obr. 6. Zdjąć miarkę, gotować bez założonej miarki8 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Naczynie miksujące odstawić do lodówki do schłodzenia na min. 15 min.
  5. Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Przygotowany wcześniej mus z rabarbaru rozłożyć do 6 szklanek, na mus wyłożyć schłodzony krem waniliowy, następnie bitą śmietanę z mascarpone. Posypać rozdrobnionymi herbatnikami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.
Przewijanie do góry