Trifle z rabarbarem
379 kcal /
1590 kJKalorie
1590 kJKalorie
6 gBiałko
48 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mus z rabarbaru: 500
- g rabarbaru bez łyka, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 120 g cukru
- 1 łyżka syropu barmańskiegogrenadina (opcjonalnie)
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (opcjonalnie)
- Krem waniliowy: 60
- g herbatników
- 60 g cukru
- ¼
- laski wanilii
- 400 g mleka
- 3 żółtka
- 25 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g skrobi kukurydzianej
- Bita śmietana: 100
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 50 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć rabarbar, dodać cukier, syrop i sok z cytryny, gotować6 min/100°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wanilię, zmielić15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, żółtka i skrobię, wymieszać30 s/obr. 6. Zdjąć miarkę, gotować bez założonej miarki8 min/100°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Naczynie miksujące odstawić do lodówki do schłodzenia na min. 15 min.
- Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Przygotowany wcześniej mus z rabarbaru rozłożyć do 6 szklanek, na mus wyłożyć schłodzony krem waniliowy, następnie bitą śmietanę z mascarpone. Posypać rozdrobnionymi herbatnikami i podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu.