Trifle wiśniowe z ciastkami cantuccini
515.5 kcal /
2158.3 kJKalorie
2158.3 kJKalorie
9 gBiałko
58.3 gWęglowodany
24.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g cantuccini
- 250 g mleka
- 20 g budyniu waniliowego, w proszku
- 200 – 250 g wiśni, mrożonych, bez pestek uprzednio rozmrożonych
- 1 łyżkę rumu (opcjonalnie)
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 150 g jogurtu typugreckiego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć Cantuccini, rozdrobnić2 s/obr. 6.5. Do 4 szklanek wsypać po ok. 1,5 łyżki rozdrobnionych ciastek, pozostałą część zachować, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 30 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, dodać mleko i budyń waniliowy, gotować9 min/98°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 10 min do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące. Ostudzony budyń rozłożyć równomiernie do szklanek z rozdrobnionymi ciastkami, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać 40 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, dodać wiśnie i rum, wymieszać7 s/obr. 7. Powstały mus wiśniowy przełożyć do szklanek z ciastkami i budyniem. Następnie w szklankach ułożyć kolejną warstwę z pozostałej ilości rozdrobnionych ciastek, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać 30 g przygotowanego wcześniej cukru pudru, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
- Dodać jogurt, wymieszać5 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek.Powstały krem ułożyć w szklankach z deserem, odstawić do lodówki na min. 3 godz. Przed podaniem wyjąć z lodówki i pozostawić w temp. pokojowej na ok. 10-15 min. Trifle wiśniowe z ciastkami cantuccini podawać jako deser.