Trifle truskawkowe z kremem mascarpone

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
507.3 kcal /
2122.4 kJ
Kalorie
5.7 gBiałko
49.3 gWęglowodany
30.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Macerowane truskawki: 500
  • g truskawek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
  • 50 g koniaku
  • 50 g brandy
  • 50 g soku pomarańczowego
  • 20 – 50 g cukru
  • Malinowe coulis: 100
  • g malin, świeżych
  • 100 g malin, mrożonych
  • 20 – 50 g cukru
  • 30 g koniaku
  • 30 g brandy
  • Krem mascarpone: 250
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • Trifle: 100 – 150
  • g bez pokruszonych na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać koniak, sok pomarańczowy i cukier, dusić3 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie włożyć do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać koniak, cukier, gotować4 min/100°C/obr. 1. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach, odstawić do ostudzenia. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier i mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do rękawa do dekoracji, odstawić do lodówki na 10 min. W tym czasie odcedzić przez koszyczek macerowane truskawki, syrop owocowy zachować.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bezy. Do miski dodać ½ kremu mascarpone, dokładnie wymieszać kopystką, rozdzielić między 6 pucharków. Następnie wyłożyć macerowane truskawki z odrobiną syropu (patrz wskazówka). Wierzch deserów polać malinowym coulis i udekorować rozetkami z pozostałego kremu mascarpone. Trifle truskawkowe z kremem mascarpone do momentu podania przechowywać w lodówce.
Przewijanie do góry