Trifle truskawkowe z kremem mascarpone
507.3 kcal /
2122.4 kJKalorie
2122.4 kJKalorie
5.7 gBiałko
49.3 gWęglowodany
30.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Macerowane truskawki: 500
- g truskawek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
- 50 g koniaku
- 50 g brandy
- 50 g soku pomarańczowego
- 20 – 50 g cukru
- Malinowe coulis: 100
- g malin, świeżych
- 100 g malin, mrożonych
- 20 – 50 g cukru
- 30 g koniaku
- 30 g brandy
- Krem mascarpone: 250
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 60 g cukru pudru
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- Trifle: 100 – 150
- g bez pokruszonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć truskawki, dodać koniak, sok pomarańczowy i cukier, dusić3 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie włożyć do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać koniak, cukier, gotować4 min/100°C/obr. 1. Przecedzić przez sito o drobnych oczkach, odstawić do ostudzenia. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, dodać cukier i mascarpone, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji gęstego kremu.Zdjąć motylek.Krem przełożyć do rękawa do dekoracji, odstawić do lodówki na 10 min. W tym czasie odcedzić przez koszyczek macerowane truskawki, syrop owocowy zachować.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej bezy. Do miski dodać ½ kremu mascarpone, dokładnie wymieszać kopystką, rozdzielić między 6 pucharków. Następnie wyłożyć macerowane truskawki z odrobiną syropu (patrz wskazówka). Wierzch deserów polać malinowym coulis i udekorować rozetkami z pozostałego kremu mascarpone. Trifle truskawkowe z kremem mascarpone do momentu podania przechowywać w lodówce.