Trdelník
611.8 kcal /
2561.6 kJKalorie
2561.6 kJKalorie
15.7 gBiałko
82 gWęglowodany
25.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g orzechów włoskich, łuskanych
- 60 g cukru
- 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 180 g mleka
- 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 30 g świeżych drożdży pokruszonych
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- olej do natłuszczenia miski
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko, masło i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, 2 jajka i sól, wymieszać30 s/obr. 4, następnie wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie przygotować wałki do pieczenia. Dwa drewniane wałki do ciasta szczelnie owinąć w folię aluminiową. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty ok. 20 x 20 cm i owinąć je wokół wałków, podklejając je odrobiną taśmy klejącej.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 kawałków (ok. 170 g każdy) i rozwałkować na delikatnie oprószonym mąką blacie, tworząc długie pasy (szer. 2-3 cm, dł. ok. 100 cm, patrz wskazówka). Na każdy wałek nawinąć po 1 pasie ciasta tak, aby warstwy lekko na siebie zachodziły. Za pomocą pędzelka posmarować ciasto pozostałym roztrzepanym 1 jajkiem i oprószyć rozdrobnionymi orzechami. Wałki oprzeć o prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) tak, aby ciasto znajdowało się w powietrzu.
- Piec ok. 15 min (180°C) lub do czasu, aż trdelniki nabiorą złotobrązowego koloru. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić wałki tak, by ciasto zarumieniło się równomiernie. Upieczone trdelníki ostrożnie zsunąć z wałków przy pomocy rękawic kuchennych. W ten sam sposób przygotować pozostałe trdelníki.
- Trdelník podawać na ciepło lub po ostudzeniu.