Trdelník

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
611.8 kcal /
2561.6 kJ
Kalorie
15.7 gBiałko
82 gWęglowodany
25.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 60 g cukru
  • 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 180 g mleka
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 30 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 3 jajka
  • 1 szczypta soli
  • olej do natłuszczenia miski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z pomarańczy, zmielić10 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać mleko, masło i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  4. Dodać mąkę, 2 jajka i sól, wymieszać30 s/obr. 4, następnie wyrobić Ciasto /3 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej olejem miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. W tym czasie przygotować wałki do pieczenia. Dwa drewniane wałki do ciasta szczelnie owinąć w folię aluminiową. Z papieru do pieczenia wyciąć dwa kwadraty ok. 20 x 20 cm i owinąć je wokół wałków, podklejając je odrobiną taśmy klejącej.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  6. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 kawałków (ok. 170 g każdy) i rozwałkować na delikatnie oprószonym mąką blacie, tworząc długie pasy (szer. 2-3 cm, dł. ok. 100 cm, patrz wskazówka). Na każdy wałek nawinąć po 1 pasie ciasta tak, aby warstwy lekko na siebie zachodziły. Za pomocą pędzelka posmarować ciasto pozostałym roztrzepanym 1 jajkiem i oprószyć rozdrobnionymi orzechami. Wałki oprzeć o prostokątną formę (30 x 24 x 6 cm) tak, aby ciasto znajdowało się w powietrzu.
  7. Piec ok. 15 min (180°C) lub do czasu, aż trdelniki nabiorą złotobrązowego koloru. Mniej więcej w połowie pieczenia obrócić wałki tak, by ciasto zarumieniło się równomiernie. Upieczone trdelníki ostrożnie zsunąć z wałków przy pomocy rękawic kuchennych. W ten sam sposób przygotować pozostałe trdelníki.
  8. Trdelník podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry