Tradycyjne bagietki
465 kcal /
1947 kJKalorie
1947 kJKalorie
15 gBiałko
99.5 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 75 g ziaren pszenicy (patrz wariant)
- 150 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do posmarowania bagietek
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1 ½
- łyżeczki suchych drożdży
- 175 g mąki pszennej typu 450-650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i bagietek
- 1 łyżeczka soli
- olej do natłuszczenia miski
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pszenicę, zmielić1 min/obr. 10. Pszenicę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, drożdże, mąkę i sól, wyrobić Ciasto /3 min. W tym czasie miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Wyrobione ciasto przełożyć do przygotowanej miski, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość.
- Formę do bagietek lekko oprószyć mąką, umieścić na blasze do pieczenia, odstawić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części. Z każdej części uformować kulę, rozwałkować na kształt prostokąta (ok. 20 x 12 cm). Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu w wałek, następnie rolować dłońmi do momentu, aż wałek wydłuży się do 30 cm. Ułożyć łączeniem ku dołowi w formie do bagietek, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 min. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
- Wyrośnięte bagietki posmarować wodą za pomocą pędzelka i lekko oprószyć mąką. Ostrym nożem wykonać kilka niezbyt głębokich, ukośnych nacięć. Formę z bagietkami wstawić na najniższy poziom piekarnika. Piec 20-25 min (230°C). Przełożyć na kratkę do studzenia. Tradycyjne bagietki podawać po ostudzeniu, pokrojone na kromki, z wybranymi dodatkami.