Toum (libański sos czosnkowy z białek)
679.5 kcal /
2843.2 kJKalorie
2843.2 kJKalorie
1.8 gBiałko
1.3 gWęglowodany
75.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g oleju z pestek winogron
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 3 białka (100-110g), w temp. pokojowej
- 80 – 100 g wrzącej wody (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej i sok z cytryny, wymieszać1 min/obr. 4. Przelać do dzbanka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać sól, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Założyć motylek. Dodać białka, ubijać2 min/37°C/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać4-5 min/obr. 3.5. W tym czasie powoli wlewać olej z sokiem z cytryny na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
- Dodać wrzącą wodę, wymieszać40 s/obr. 3.5lub do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Toum (libański sos czosnkowy z białek) przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lodówce i podawać jako dodatek (patrz wskazówka).