Toum (libański sos czosnkowy z białek)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
679.5 kcal /
2843.2 kJ
Kalorie
1.8 gBiałko
1.3 gWęglowodany
75.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g oleju z pestek winogron
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 białka (100-110g), w temp. pokojowej
  • 80 – 100 g wrzącej wody (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać olej i sok z cytryny, wymieszać1 min/obr. 4. Przelać do dzbanka, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać sól, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  3. Założyć motylek. Dodać białka, ubijać2 min/37°C/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać4-5 min/obr. 3.5. W tym czasie powoli wlewać olej z sokiem z cytryny na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  4. Dodać wrzącą wodę, wymieszać40 s/obr. 3.5lub do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Toum (libański sos czosnkowy z białek) przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku lodówce i podawać jako dodatek (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry