Tosty z serem i grzybami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
552 kcal /
2309.6 kJ
Kalorie
18.4 gBiałko
64.8 gWęglowodany
25 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 80 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 80 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
  • 80 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania kromek
  • 400 ggrzybów, świeżych (np. kurki, podgrzybki, boczniaki…), pokrojone na kawałki
  • 400 g pieczarek (np. kurki, podgrzybki, boczniaki…), pokrojone na kawałki
  • 2 – 3 szczypty soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 16 kromek chleba (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser cheddar i ser gruyère, rozdrobnić3 s/obr. 5.
  2. Dodać ser mozzarella, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać 30 g oliwy i cukier, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
  5. Dodać ocet balsamiczny, dusić3 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać pozostałe 10 g oliwy i masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać grzyby, sól i pieprz, dusić5 min/120°C//obr. 1, następnie wymieszać2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  9. Kromki chleba posmarować z jednej strony cienką warstwą masła, na suchej stronie 8 kromek rozłożyć po 2 łyżki startego sera, dodać po 2 łyżeczki przygotowanej konfitury cebulowej i 2 łyżki duszonych grzybów. Przykryć pozostałymi kromkami chleba tak, aby strona posmarowana masłem znajdowała się u góry. Tosty smażyć na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika z obu stron na złotobrązowy kolor. Tosty z serem i grzybami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry