
Tosty z serem i grzybami
552 kcal /
2309.6 kJKalorie
2309.6 kJKalorie
18.4 gBiałko
64.8 gWęglowodany
25 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
- 80 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 80 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 80 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 200 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 10 g octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do posmarowania kromek
- 400 ggrzybów, świeżych (np. kurki, podgrzybki, boczniaki…), pokrojone na kawałki
- 400 g pieczarek (np. kurki, podgrzybki, boczniaki…), pokrojone na kawałki
- 2 – 3 szczypty soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 16 kromek chleba (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser cheddar i ser gruyère, rozdrobnić3 s/obr. 5.
- Dodać ser mozzarella, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g oliwy i cukier, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać ocet balsamiczny, dusić3 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pozostałe 10 g oliwy i masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać grzyby, sól i pieprz, dusić5 min/120°C//obr. 1, następnie wymieszać2 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Kromki chleba posmarować z jednej strony cienką warstwą masła, na suchej stronie 8 kromek rozłożyć po 2 łyżki startego sera, dodać po 2 łyżeczki przygotowanej konfitury cebulowej i 2 łyżki duszonych grzybów. Przykryć pozostałymi kromkami chleba tak, aby strona posmarowana masłem znajdowała się u góry. Tosty smażyć na nieprzywierającej patelni, na średniej mocy palnika z obu stron na złotobrązowy kolor. Tosty z serem i grzybami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.