Tosty francuskie z nutą pomarańczy i cynamonu (bez cukru)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
289.8 kcal /
1213.1 kJ
Kalorie
12.3 gBiałko
39 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g mleka
  • 30 g ksylitolu
  • 30 g erytrytolu
  • 15 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 1 laska cynamonu przełamana na pół
  • 3 jajka
  • 200 g bagietki pokrojonej na ukośne kromki
  • masło klarowane do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać ksylitol, skórkę z pomarańczy i cynamon, podgrzewać10 min/90°C/obr. 1. Przelać do dużej miski, odstawić do ostudzenia na 30 min.
  2. Mleko przelać przez koszyczek do naczynia miksującego, zawartość koszyczka wyrzucić.
  3. Do naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać15 s/obr. 3. Przelać z powrotem do miski, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej bagietkę, odstawić.
  5. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Kromki bagietki namaczać w mieszance mleka i jajek, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor.
  6. Tosty francuskie z nutą pomarańczy i cynamonu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry