
Tosty francuskie z nutą pomarańczy i cynamonu (bez cukru)
289.8 kcal /
1213.1 kJKalorie
1213.1 kJKalorie
12.3 gBiałko
39 gWęglowodany
10.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g mleka
- 30 g ksylitolu
- 30 g erytrytolu
- 15 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 3 jajka
- 200 g bagietki pokrojonej na ukośne kromki
- masło klarowane do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać ksylitol, skórkę z pomarańczy i cynamon, podgrzewać10 min/90°C/obr. 1. Przelać do dużej miski, odstawić do ostudzenia na 30 min.
- Mleko przelać przez koszyczek do naczynia miksującego, zawartość koszyczka wyrzucić.
- Do naczynia miksującego dodać jajka, wymieszać15 s/obr. 3. Przelać z powrotem do miski, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę, odważyć do niej bagietkę, odstawić.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane. Kromki bagietki namaczać w mieszance mleka i jajek, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor.
- Tosty francuskie z nutą pomarańczy i cynamonu podawać bezpośrednio po przygotowaniu.