Tosty francuskie z czerstwych bułek

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
302.8 kcal /
1267.1 kJ
Kalorie
8.3 gBiałko
41.5 gWęglowodany
11.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 – 300 g białych bułek, czerstwych (3-4 szt.), pokrojonych na 1,5 cm kromki
  • 250 – 300 g czerstwego chleba białego, pokrojonego na 1,5 cm kromki
  • 500 g mleka
  • 100 g cukru
  • 25 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 2 jajka
  • masło klarowane do smażenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czerstwe bułki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i ekstrakt z wanilii, podgrzewać10 min/80°C/obr. 2.
  3. Dodać jajka, wymieszać30 s/obr. 4. Przelać do drugiej miski. Odważone bułki zanurzać w masie mleczno-jajecznej na ok. 30 s, następnie delikatnie odsączać z nadmiaru płynu, układając na kratce do studzenia lub talerzu. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego, następnie układać nasączone kromki na rozgrzanej patelni. Smażyć ok. 1 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Tosty francuskie z czerstwych bułek podawać jako śniadanie lub deser, np. oprószone cynamonem lub z dodatkiem lodów.
Przewijanie do góry