
Tosty francuskie z czerstwych bułek
302.8 kcal /
1267.1 kJKalorie
1267.1 kJKalorie
8.3 gBiałko
41.5 gWęglowodany
11.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 – 300 g białych bułek, czerstwych (3-4 szt.), pokrojonych na 1,5 cm kromki
- 250 – 300 g czerstwego chleba białego, pokrojonego na 1,5 cm kromki
- 500 g mleka
- 100 g cukru
- 25 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 2 jajka
- masło klarowane do smażenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czerstwe bułki, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, masło i ekstrakt z wanilii, podgrzewać10 min/80°C/obr. 2.
- Dodać jajka, wymieszać30 s/obr. 4. Przelać do drugiej miski. Odważone bułki zanurzać w masie mleczno-jajecznej na ok. 30 s, następnie delikatnie odsączać z nadmiaru płynu, układając na kratce do studzenia lub talerzu. Na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość masła klarowanego, następnie układać nasączone kromki na rozgrzanej patelni. Smażyć ok. 1 min z każdej strony lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Tosty francuskie z czerstwych bułek podawać jako śniadanie lub deser, np. oprószone cynamonem lub z dodatkiem lodów.