Toskańska zupa pomidorowa z chlebem
275.8 kcal /
1154.5 kJKalorie
1154.5 kJKalorie
12 gBiałko
36.5 gWęglowodany
11 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
- 3 – 4 ząbki czosnku
- 70 – 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 450 g wody
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g białego chleba, czerstwego np. ciabatty bułki, pokrojonego na 3-4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i seler naciowy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pomidory, wodę, sól i pieprz, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać chleb, gotować6-8 min/100°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, wymieszać za pomocą kopystki.
- Toskańską zupę pomidorową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem świeżej bazylii, natki pietruszki lub świeżo mielonego pieprzu.