Toskańska zupa pomidorowa z chlebem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
275.8 kcal /
1154.5 kJ
Kalorie
12 gBiałko
36.5 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 70 – 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 450 g wody
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 200 g białego chleba, czerstwego np. ciabatty bułki, pokrojonego na 3-4 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i seler naciowy, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać pomidory, wodę, sól i pieprz, gotować8 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać chleb, gotować6-8 min/100°C/obr. 2.
  6. Dodać rozdrobniony wcześniej parmezan, wymieszać za pomocą kopystki.
  7. Toskańską zupę pomidorową podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z dodatkiem świeżej bazylii, natki pietruszki lub świeżo mielonego pieprzu.
Przewijanie do góry