Wegańska zupa bananowa z curry
289 kcal /
1178 kJKalorie
1178 kJKalorie
3.5 gBiałko
33 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 10 g oleju rzepakowego
- 2 banany dojrzałe, pokrojone na kawałki
- 250 g wody mineralnej, niegazowanej
- 200 g mleczka kokosowego
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 ½ – 2
- łyżeczki curry, mielonego
- ¼ – ¾
- łyżeczki soli
- ½ – ¾
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ¾ – 1
- łyżeczka suszonych płatków chili
- orzeszki ziemne, prażone, solone do dekoracji
- liście kolendry, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić7 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/100°C/obr. 1.
- Dodać banany, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu warzywnego, curry, sól, pieprz i chili, podgrzewać7 min/90°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.Wegańską zupę bananową z curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną orzeszkami ziemnymi i kolendrą.