Wiosenna zupa kalafiorowa

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
312.4 kcal /
1306.9 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
44.6 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 200 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
  • 80 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
  • 150 g napoju roślinnego np. owsianego, kokosowego (patrz wskazówka)
  • 150 g wody
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
  • 30 g zielonegogroszku, mrożonego
  • 1 łyżka koperku, świeżego tylko liście, posiekane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać kalafior, ziemniaki, napój roślinny, wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  3. Dodać groszek i koperek, gotować5 min/100°C//obr. 1. Wiosenną zupę kalafiorową podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry