Wiosenna zupa kalafiorowa
312.4 kcal /
1306.9 kJKalorie
1306.9 kJKalorie
9.5 gBiałko
44.6 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 10 g oliwy z oliwek
- 200 g kalafiora podzielonego na małe różyczki
- 80 g ziemniaków pokrojonych w 1 cm kostkę
- 150 g napoju roślinnego np. owsianego, kokosowego (patrz wskazówka)
- 150 g wody
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczyptagałki muszkatołowej, mielonej (opcjonalnie)
- 30 g zielonegogroszku, mrożonego
- 1 łyżka koperku, świeżego tylko liście, posiekane
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kalafior, ziemniaki, napój roślinny, wodę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Dodać groszek i koperek, gotować5 min/100°C//obr. 1. Wiosenną zupę kalafiorową podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).