Wigilijna zupa grzybowa z łazankami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
212.7 kcal /
889.9 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
26.9 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 ggrzybów, suszonych np. borowików podgrzybków
  • 1600 g wody
  • 40 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 40 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 30 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 80 g makaronu, suchego typu łazanki
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu w temp. pokojowej
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego grzyby i opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć do miski. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z opłukanymi grzybami, odważyć do niej 500 g wody. Grzyby odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie grzyby dokładnie odsączyć przez koszyczek, wodę z namaczania zachować.
  2. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, pietruszkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć namoczone grzyby, cebulę i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wcześniej rozdrobnione warzywa, wodę pozostałą z namaczania grzybów, pozostałe 1100 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie, gotować12 min/100°C//obr. 1.
  5. Dodać makaron, przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. 1.
  6. Dodać śmietanę, wymieszać20 s//obr. 2. Wigilijną zupę grzybową z łazankami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.
Przewijanie do góry