Wegetariański chowder z kukurydzą
467.8 kcal /
1958.4 kJKalorie
1958.4 kJKalorie
13.5 gBiałko
73.8 gWęglowodany
18 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 130 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 900 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
- 900 g ziaren kukurydzy, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 180 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na 1-2 cm kawałki, olej zachować
- 450 g mleka
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¾ – 1 ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czerwoną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać 450 g kukurydzy, pomidory i 20 g oleju z suszonych pomidorów, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, dusić5-6 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 450 g kukurydzy, dodać mleko, sól i pieprz, podgrzewać15 min/90°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać uduszoną kukurydzę z pomidorami, całość wymieszać za pomocą kopystki.
- Wegetariański chowder z kukurydzą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.