Wegetariański chowder z kukurydzą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
467.8 kcal /
1958.4 kJ
Kalorie
13.5 gBiałko
73.8 gWęglowodany
18 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 130 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 900 g kukurydzy, konserwowej odsączonej z zalewy
  • 900 g ziaren kukurydzy, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 180 g suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych na 1-2 cm kawałki, olej zachować
  • 450 g mleka
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ¾ – 1 ½
  • łyżeczki soli

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czerwoną paprykę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  2. Dodać 450 g kukurydzy, pomidory i 20 g oleju z suszonych pomidorów, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek, dusić5-6 min/120°C//obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 450 g kukurydzy, dodać mleko, sól i pieprz, podgrzewać15 min/90°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  4. Dodać uduszoną kukurydzę z pomidorami, całość wymieszać za pomocą kopystki.
  5. Wegetariański chowder z kukurydzą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry