Włoska zupa z makaronem (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
233 kcal /
975 kJ
Kalorie
10 gBiałko
23 gWęglowodany
12 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 150 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 100 g seragrana padano pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
  • 800 g wody
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ½ – 1
  • łyżeczka mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
  • 80 g makaronu, suchego, krótkiego np. ditalini
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
  • grzanki do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, kapustę, marchewkę i parmezan, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony parmezan. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Starty parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Pokrojoną marchewkę pozostawić w pojemniku.
  4. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony seler. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojony seler przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  6. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać pokrojony seler, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
  8. Dodać wodę, pomidory, przecier pomidorowy, koncentrat bulionu, oregano, cukier, sól, pieprz i mieszankę przypraw z chili, gotować7 min/100°C//obr. 0.5.
  9. Dodać pokrojoną marchewkę i kapustę i makaron, przemieszać kopystką, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Skropić oliwą, udekorować startym parmezanem i natką pietruszki. Włoską zupę z makaronem podawać z dodatkiem grzanek.
Przewijanie do góry