Wodzionka
249.2 kcal /
1042.6 kJKalorie
1042.6 kJKalorie
8.9 gBiałko
13.9 gWęglowodany
17.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g białego chleba, czerstwego pokrojonego na kawałki
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej na kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 10 g smalcu
- 1000 g wody
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć chleb, rozdrobnić5 s/obr. 4. Rozdrobniony chleb rozłożyć równomiernie do 4 misek, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć kiełbasę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do misek z chlebem.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Odłożyć łyżeczkę rozdrobnionego czosnku, rozłożyć do misek.
- Dodać smalec, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, sól i pieprz, gotować10 min/100°C/obr. 1. Powstałym wywarem zalać chleb z kiełbasą. Wodzionkę podawać bezpośrednio po przygotowaniu.