Wielkanocna zupa gulaszowa z białą kiełbasą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
505 kcal /
2114.3 kJ
Kalorie
20.7 gBiałko
15.3 gWęglowodany
42.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 200 g boczku parzonego, w plastrach pokrojonego na ok. 2 cm kawałki
  • 500 g białej kiełbasy, parzonej bez skóry, pokrojonej na ok. 2 cm kawałki
  • 50 g czerwonego wina, wytrawnego (opcjonalnie)
  • 400 g białej fasoli, z puszki wraz z zalewą
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
  • 200 g wody
  • 500 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 1 gałązka rozmarynu, świeżego
  • ½
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 1 łyżeczka majeranku, suszonego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • natka pietruszki, świeża posiekana, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej i boczek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kiełbasę, dusić kolejne3 min/120°C//obr. 0.5.
  4. Dodać wino, fasolę wraz z zalewą, koncentrat bulionu drobiowego, wodę, passatę, liście laurowe, rozmaryn, oregano, tymianek, majeranek i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1. Wielkanocną zupę gulaszową z białą kiełbasą podawać udekorowaną natką pietruszki, np. z dodatkiem chleba.
Przewijanie do góry