Wolno gotowany wywar wołowy na mięsie i kościach (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
24.6 kcal /
103.1 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
0.6 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 700 – 900 ggiczy wołowej, z kością (2 szt.)
  • 300 – 400 g wołowiny (patrz wskazówka)
  • 30 g oleju
  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 100 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 10 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 – 2 liście laurowe, suszone
  • 1200 – 1400 g wody (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mięso. Odkroić kości, odstawić. Mięso pokroić na 3 cm kawałki.
  2. Do naczynia miksującego wlać 20 g oleju, dodać 300-400 g pokrojonego mięsa, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 10 g oleju, dodać cebulę, marchewkę, seler i czosnek, rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć odłożone kości, zrumienione kawałki mięsa, zrumienione warzywa i pozostałe kawałki surowego mięsa, dodać sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i wodę, uruchomić Wolne Gotowanie /3 godz./95°C.
  5. Za pomocą łyżki cedzakowej ostrożnie zdjąć szumy z mięsa, wyrzucić. Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną, umieścić w misce lub garnku. Wywar ostrożnie przecedzić, przelać do słoików. Wolno gotowanego wywaru wołowego na mięsie i kościach używać do zup, sosów lub gulaszy.
Przewijanie do góry