Włoska zupa z makaronem (TM5)
233 kcal /
975 kJKalorie
975 kJKalorie
10 gBiałko
23 gWęglowodany
12 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
- 150 g białej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 120 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 100 g sera parmezan pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 100 g seragrana padano pokrojonego na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 150 g cebuli przekrojonej na pół
- 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
- 800 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 150 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżka oregano, suszonego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ – ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka mieszanki przypraw z chili (opcjonalnie)
- 80 g makaronu, suchego, krótkiego np. ditalini
- natka pietruszki, świeża, tylko liście do dekoracji
- grzanki do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, kapustę, marchewkę i parmezan, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony parmezan. Używając popychacza, zetrzeć cienko30 s//obr. 4. Starty parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Pokrojoną marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną kapustę. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojone warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony seler. Używając popychacza, pokroić grubo30 s/obr. 4. Pokrojony seler przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pokrojony seler, dusić5 min/120°C//obr. 0.5.
- Dodać wodę, pomidory, przecier pomidorowy, koncentrat bulionu, oregano, cukier, sól, pieprz i mieszankę przypraw z chili, gotować7 min/100°C//obr. 0.5.
- Dodać pokrojoną marchewkę i kapustę i makaron, przemieszać kopystką, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Skropić oliwą, udekorować startym parmezanem i natką pietruszki. Włoską zupę z makaronem podawać z dodatkiem grzanek.