Wolno gotowana zupa gulaszowa z cielęciny (z osłoną noża miksującego)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1140 kcal /
4773 kJ
Kalorie
63 gBiałko
169.8 gWęglowodany
22.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g mąki pszennej
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 800 g cielęciny bez ścięgien i kości, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 5 – 10 g kolendry, świeżej tylko liście
  • 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5 – 10 g bazylii, świeżej tylko liście
  • 200 g kostek boczku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
  • 500 g czerwonej cebuli pokrojonej w 1 cm plastry
  • 40 g brandy
  • 40 g wódki
  • 200 – 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g zielonej cebulki ze szczypiorkiem pokrojonej w plastry
  • 15 – 20 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście, np. majeranku, tymianku, mięty, bazylii
  • 300 g bulionu mięsnego, płynnego (patrz wskazówka)
  • 100 g czerwonego wina
  • 6 miseczek z chleba (patrz wskazówka)
  • pieczywo do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej mąkę, dodać ½-1 łyżeczkę soli i pieprz, wymieszać, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cielęcinę. Mięso obtoczyć w odważonej mące z przyprawami, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, natkę pietruszki i bazylię, rozdrobnić2 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą, aby zioła nie wyschły, odstawić do lodówki.
  4. Do naczynia miksującego włożyć boczek, dodać oliwę, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. .
  6. Dodać brandy, zeskrobać kopystką cebulę i boczek z dna naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki8 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć mięso obtoczone w mące z przyprawami, zrumienioną cebulę z boczkiem, pomidory, cebulkę, zioła, bulion, wino i pozostałą ½-1 łyżeczkę soli, uruchomić Wolne Gotowanie /6 godz./98°C. Wolno gotowaną zupę gulaszową z cielęciny podawać w miseczkach z chleba, udekorowaną rozdrobnionymi ziołami z dodatkową porcją pieczywa (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry