Tortille z warzywami (TM6)
304.6 kcal /
1274.4 kJKalorie
1274.4 kJKalorie
11.1 gBiałko
35.8 gWęglowodany
13.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g kapusty pekińskiej bez twardych części, pokrojonej na kawałki
- ½
- marchewki z odkrojonymi końcówkami
- ½
- czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ¼
- czerwonej cebuli
- ½
- ogórkagruntowego
- 3 tortille pszenne, pełnoziarniste
- 3 łyżeczki pesto z bazylii (patrz wskazówka)
- 3 – 6 plastrów sera żółtego przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (patrz wskazówka). Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kapustę. Do miski dodać marchewkę, paprykę, cebulę i ogórek, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć przygotowane warzywa. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo.
- Tortille przygotować według instrukcji na opakowaniu. Na każdej rozsmarować 1 łyżeczkę pesto, pozostawiając margines 1-2 cm wokół brzegów każdego placka. Na wierzchu ułożyć 1-2 plastry sera i ok. ⅓ poszatkowanych warzyw (patrz wskazówka). Dwa boki każdej tortilli zagiąć do środka, żeby nadzienie się nie wydostało, następnie całość zwinąć w rulon. Piec ok. 10 min (200°C). Tortille w warzywami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.