Tortille z sosem z kukurydzą i pomidorową salsą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
321 kcal /
1348 kJ
Kalorie
13 gBiałko
3 gWęglowodany
58 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g zielonych pomidorów pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
  • 220 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 2 ząbek czosnku
  • 7 gałązki kolendry, świeżej
  • 3 – 4 łyżeczki soli
  • 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 550 – 600 g ziaren kukurydzy, świeżych
  • 550 – 600 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
  • 18 tortilli kukurydzianych małych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć zielone pomidory, 120 g cebuli, 10 g papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki kolendry i 2 łyżeczki soli, rozdrobnić30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g cebuli, pozostałe 5 g papryczki chili, 1 ząbek czosnku, pomidory, pozostałe 4 gałązki kolendry i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kukurydzę i pozostałe 1-2 łyżeczki soli, dusić10 min/120°C//obr. 2.
  4. Tortille z sosem z kukurydzą podawać z dodatkiem pomidorowej salsy.
Przewijanie do góry