Tortille z sosem z kukurydzą i pomidorową salsą
321 kcal /
1348 kJKalorie
1348 kJKalorie
13 gBiałko
3 gWęglowodany
58 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g zielonych pomidorów pokrojonych na kawałki (patrz wariant)
- 220 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g zielonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 2 ząbek czosnku
- 7 gałązki kolendry, świeżej
- 3 – 4 łyżeczki soli
- 200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 550 – 600 g ziaren kukurydzy, świeżych
- 550 – 600 g kukurydzy, konserwowej odsączonej
- 18 tortilli kukurydzianych małych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć zielone pomidory, 120 g cebuli, 10 g papryczki chili, 1 ząbek czosnku, 3 gałązki kolendry i 2 łyżeczki soli, rozdrobnić30 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć pozostałe 100 g cebuli, pozostałe 5 g papryczki chili, 1 ząbek czosnku, pomidory, pozostałe 4 gałązki kolendry i oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać kukurydzę i pozostałe 1-2 łyżeczki soli, dusić10 min/120°C//obr. 2.
- Tortille z sosem z kukurydzą podawać z dodatkiem pomidorowej salsy.