Tort z truskawkami (TM5)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
413.8 kcal /
1731.4 kJ
Kalorie
6.3 gBiałko
40.1 gWęglowodany
25.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt: 4
  • jajka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Truskawki: 400
  • g truskawek, świeżych bez szypułek
  • Bita śmietana: 500
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • Przełożenie: 3
  • łyżki likieru migdałowego, np. amaretto
  • 3 łyżki rumu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 18 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt z wanilii, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 20-25 min (180°C). Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić wzdłuż na 3 równe blaty. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 100 g truskawek z szypułkami, odstawić do lodówki.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 400 g truskawek bez szypułek, odstawić.
  6. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone truskawki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  7. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
  8. Na paterze ułożyć pierwszy (dolny) blat biszkoptowy. Delikatnie nasączyć biszkopt 1 łyżką likieru za pomocą pędzelka. Nałożyć ⅓ bitej śmietany, ułożyć ⅓ pokrojonych truskawek. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch tortu udekorować odważonymi truskawkami w całości i przekrojonymi na pół. Tort z truskawkami podawać jako deser.
Przewijanie do góry