Tort z truskawkami (TM5)
413.8 kcal /
1731.4 kJKalorie
1731.4 kJKalorie
6.3 gBiałko
40.1 gWęglowodany
25.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Biszkopt: 4
- jajka
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Truskawki: 400
- g truskawek, świeżych bez szypułek
- Bita śmietana: 500
- g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- Przełożenie: 3
- łyżki likieru migdałowego, np. amaretto
- 3 łyżki rumu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 18 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i ekstrakt z wanilii, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 20-25 min (180°C). Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić wzdłuż na 3 równe blaty. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 100 g truskawek z szypułkami, odstawić do lodówki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 400 g truskawek bez szypułek, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone truskawki. Używając popychacza, pokroić grubo1 min/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.
- Na paterze ułożyć pierwszy (dolny) blat biszkoptowy. Delikatnie nasączyć biszkopt 1 łyżką likieru za pomocą pędzelka. Nałożyć ⅓ bitej śmietany, ułożyć ⅓ pokrojonych truskawek. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, czynności powtarzać. Wierzch tortu udekorować odważonymi truskawkami w całości i przekrojonymi na pół. Tort z truskawkami podawać jako deser.