Tort z niespodzianką

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
751 kcal /
3197 kJ
Kalorie
15.9 gBiałko
66.9 gWęglowodany
47.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ganache (dzień wcześniej): zimna woda do namoczenia żelatyny
  • 2 listki żelatyny (1,9g każdy)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 50g wody
  • 75 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 375 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • Tort z niespodzianką: 75
  • g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 6 jajek
  • 225 g cukru
  • 165 g serka kremowego podzielonego na kawałki
  • 150 g migdałów, mielonych (patrz wskazówka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g draży czekoladowych
  • posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. W miseczce z zimną wodą namoczyć listki żelatyny kilka minut lub według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czekoladę, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać5 min/80°C/obr. 2. W tym czasie odsączyć listki żelatyny.
  4. Do naczynia miksującego dodać odsączone listki żelatyny, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do miski z białą czekoladą, mieszać kopystką do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 metalowe foremki półkule (Ø 19 cm) lub stalowe, żaroodporne miski (Ø 19 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, wymieszać5 min/obr. 3.5.
  7. Dodać serek i masło, wymieszać20 s/obr. 4.
  8. Dodać migdały, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek w równej ilości. Ustawić na blasze do pieczenia.
  9. Piec 40 min (180°C), następnie obniżyć temp. do 160°C i piec kolejne 15 min lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto pozostawić w formach do ostygnięcia na 5 min, a następnie wyjąć z form i zostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  10. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej draże czekoladowe, odstawić.
  11. Za pomocą małego noża wydrążyć wnętrze półkul, pozostawiając krawędź o grubości ok. 1,5 cm (patrz wskazówka). Do jednej połówki wsypać draże czekoladowe. Drugą połówkę ułożyć na górze, tworząc kulę. Złączyć obie połówki, rozprowadzić 2-3 łyżki wcześniej przygotowanego ganache’u, sklejając krawędzie.
  12. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pozostały ganache, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej tort. Pokryć go równomiernie ubitym ganache, udekorować kolorową posypką. Tort z niespodzianką odstawić do lodówki lub podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry