Tort z niespodzianką
751 kcal /
3197 kJKalorie
3197 kJKalorie
15.9 gBiałko
66.9 gWęglowodany
47.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ganache (dzień wcześniej): zimna woda do namoczenia żelatyny
- 2 listki żelatyny (1,9g każdy)
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku rozpuszczonej w 50g wody
- 75 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 375 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Tort z niespodzianką: 75
- g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 6 jajek
- 225 g cukru
- 165 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- 150 g migdałów, mielonych (patrz wskazówka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 190 g draży czekoladowych
- posypka cukrowa, kolorowa do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- W miseczce z zimną wodą namoczyć listki żelatyny kilka minut lub według instrukcji na opakowaniu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej czekoladę, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę, podgrzewać5 min/80°C/obr. 2. W tym czasie odsączyć listki żelatyny.
- Do naczynia miksującego dodać odsączone listki żelatyny, wymieszać10 s/obr. 4. Przełożyć do miski z białą czekoladą, mieszać kopystką do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Przykryć folią spożywczą, odstawić na noc do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. 2 metalowe foremki półkule (Ø 19 cm) lub stalowe, żaroodporne miski (Ø 19 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier, wymieszać5 min/obr. 3.5.
- Dodać serek i masło, wymieszać20 s/obr. 4.
- Dodać migdały, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 4. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek w równej ilości. Ustawić na blasze do pieczenia.
- Piec 40 min (180°C), następnie obniżyć temp. do 160°C i piec kolejne 15 min lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Ciasto pozostawić w formach do ostygnięcia na 5 min, a następnie wyjąć z form i zostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej draże czekoladowe, odstawić.
- Za pomocą małego noża wydrążyć wnętrze półkul, pozostawiając krawędź o grubości ok. 1,5 cm (patrz wskazówka). Do jednej połówki wsypać draże czekoladowe. Drugą połówkę ułożyć na górze, tworząc kulę. Złączyć obie połówki, rozprowadzić 2-3 łyżki wcześniej przygotowanego ganache’u, sklejając krawędzie.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pozostały ganache, ubijać3 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić na niej tort. Pokryć go równomiernie ubitym ganache, udekorować kolorową posypką. Tort z niespodzianką odstawić do lodówki lub podawać bezpośrednio po przygotowaniu.