Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Zaawansowany
🤖 Thermomix
490.5 kcal /
2052.1 kJ
Kalorie
7.7 gBiałko
39 gWęglowodany
34.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórkę otartą z 1 cytryny ekologiczną, bez białych błonek (albedo), pokrojoną na kawałki
  • 200 g cukru
  • 8 jajek
  • 1 – 2 krople barwnika spożywczego żółtego
  • (opcjonalnie)
  • 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Żelka mango: 400
  • g mango bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 2 ½
  • łyżeczki żelatyny w proszku
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Mus z białej czekolady: 250
  • g białej czekolady pokrojonej na kawałki
  • 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, w tym 400g mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • Przełożenie: 200
  • g wody
  • 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 150 g truskawek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
  • Masa maślana „3M” i dekoracja: 240
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 240 g mleka skondensowanego, słodzonego w temp. pokojowej
  • 400 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
  • 1 – 2 łyżeczki białego barwnika spożywczego, w żelu (opcjonalnie)
  • kwiaty, jadalne do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • mini bezy do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • makaroniki do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Założyć motylek.Dodać jajka i barwnik, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
  5. Dodać wokół motylka wymieszane suche składniki i sok z cytryny, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min (170°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.), następnie wyjąć z formy. Umyć naczynie miksujące i motylek.
  6. Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować30 s/obr. 10. Mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać żelatynę i sok z cytryny, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę mango przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  8. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  9. Do naczynia miksującego wlać 200 g śmietany, dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2.
  10. Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać30 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia (ok. 30 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  11. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g mocno schłodzonej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  12. Dodać lekko tężejącą masę czekoladową, ubijać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek. W razie potrzeby mus delikatnie przemieszać kopystką. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego stężenia na 10-20 min lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (patrz wskazówka).
  13. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę i sok z cytryny, wymieszać, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  14. Jeśli biszkopt jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część. Biszkopt przekroić poziomo na 3 równe blaty. Na paterze lub podstawce do tortów ułożyć pierwszy (dolny) blat biszkoptowy. Nałożyć rant cukierniczy (opcjonalnie, patrz wskazówka). Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Nałożyć 2 łyżki musu z białej czekolady i rozprowadzić, tworząc cienką warstwę. Ostrożnie usunąć folię spożywczą z żelki i ułożyć ją na środku blatu biszkoptowego. Pusty margines dookoła wypełnić musem, następnie pokryć żelkę kolejnymi 2-3 łyżkami musu, tworząc cienką warstwę. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć połową pozostałej wody z sokiem z cytryny. Nałożyć pozostały mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzić. Posypać odważonymi truskawkami, delikatnie wciskając je w krem. Przykryć trzecim blatem i nasączyć go pozostałą wodą z sokiem z cytryny. Tort odstawić do lodówki na min. 8 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
  15. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, ubijać1 min/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać ponownie1 min/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  16. Dodać mleko skondensowane, podgrzewać1 min/37°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  17. Dodać mascarpone i biały barwnik, ubijać2 min 30 s/obr. 3.5(patrz wskazówka).Zdjąć motylek.Masę maślaną przełożyć do innego naczynia.
  18. Ostrożnie usunąć rant ze schłodzonego tortu (patrz wskazówka). Za pomocą szpatułki cukierniczej pokryć cały tort wstępną, cienką (grubość ok. 1 mm) warstwą złożoną z 3-4 czubatych łyżek masy maślanej. Tort odstawić do lodówki do schłodzenia na 20-30 min. W tym czasie pozostałą masę maślaną przechowywać w temp. pokojowej. Schłodzony tort pokryć drugą, wierzchnią warstwą masy maślanej (grubość 3-4 mm), starannie wygładzając wierzch i boki tortu skrobką cukierniczą (patrz wskazówka). Tort udekorować jadalnymi kwiatami, mini bezami, makaronikami lub według własnego pomysłu. Tort odstawić do lodówki na min. 1 godz. Tort z musem z białej czekolady i żelką mango podawać jako deser.
Przewijanie do góry