Tort z musem z białej czekolady i żelką z mango
490.5 kcal /
2052.1 kJKalorie
2052.1 kJKalorie
7.7 gBiałko
39 gWęglowodany
34.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 180 g mąki pszennej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórkę otartą z 1 cytryny ekologiczną, bez białych błonek (albedo), pokrojoną na kawałki
- 200 g cukru
- 8 jajek
- 1 – 2 krople barwnika spożywczego żółtego
- (opcjonalnie)
- 40 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Żelka mango: 400
- g mango bardzo dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 2 ½
- łyżeczki żelatyny w proszku
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Mus z białej czekolady: 250
- g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- 600 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, w tym 400g mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- Przełożenie: 200
- g wody
- 70 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 150 g truskawek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
- Masa maślana „3M” i dekoracja: 240
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 240 g mleka skondensowanego, słodzonego w temp. pokojowej
- 400 g sera mascarpone w temp. pokojowej, podzielonego na kawałki
- 1 – 2 łyżeczki białego barwnika spożywczego, w żelu (opcjonalnie)
- kwiaty, jadalne do dekoracji
- (opcjonalnie)
- mini bezy do dekoracji
- (opcjonalnie)
- makaroniki do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Dno tortownicy (Ø 22-24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, dodać proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić15 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Dodać jajka i barwnik, podgrzewać6 min/37°C/obr. 4, następnie ubijać6 min/obr. 4.
- Dodać wokół motylka wymieszane suche składniki i sok z cytryny, wymieszać5 s/obr. 3.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego dokładnie i ostrożnie wymieszać kopystką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 40 min (170°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Biszkopt pozostawić do całkowitego ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku (ok. 3 godz.), następnie wyjąć z formy. Umyć naczynie miksujące i motylek.
- Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować30 s/obr. 10. Mango zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żelatynę i sok z cytryny, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2. W tym czasie tortownicę o średnicy 2-3 cm mniejszą niż średnica tortu wyłożyć dokładnie folią spożywczą (patrz wskazówka). Masę mango przelać do tortownicy, odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, następnie odstawić do lodówki na min. 3 godz. do stężenia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 200 g śmietany, dodać żelatynę, podgrzewać5 min/90°C/obr. 2.
- Dodać rozdrobnioną czekoladę, wymieszać30 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić do ostudzenia i lekkiego stężenia (ok. 30 min). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać pozostałe 400 g mocno schłodzonej śmietany, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Bitą śmietanę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać lekko tężejącą masę czekoladową, ubijać10 s/obr. 3.Zdjąć motylek. W razie potrzeby mus delikatnie przemieszać kopystką. Mus przełożyć do innego naczynia, odstawić do lekkiego stężenia na 10-20 min lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji (patrz wskazówka).
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej wodę i sok z cytryny, wymieszać, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miseczkę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Jeśli biszkopt jest wypukły, ściąć i usunąć wypukłą część. Biszkopt przekroić poziomo na 3 równe blaty. Na paterze lub podstawce do tortów ułożyć pierwszy (dolny) blat biszkoptowy. Nałożyć rant cukierniczy (opcjonalnie, patrz wskazówka). Zaczynając od środka blatu, delikatnie nasączyć biszkopt wodą z sokiem z cytryny za pomocą łyżeczki. Nałożyć 2 łyżki musu z białej czekolady i rozprowadzić, tworząc cienką warstwę. Ostrożnie usunąć folię spożywczą z żelki i ułożyć ją na środku blatu biszkoptowego. Pusty margines dookoła wypełnić musem, następnie pokryć żelkę kolejnymi 2-3 łyżkami musu, tworząc cienką warstwę. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, nasączyć połową pozostałej wody z sokiem z cytryny. Nałożyć pozostały mus z białej czekolady i równomiernie rozprowadzić. Posypać odważonymi truskawkami, delikatnie wciskając je w krem. Przykryć trzecim blatem i nasączyć go pozostałą wodą z sokiem z cytryny. Tort odstawić do lodówki na min. 8 godz. (najlepiej na całą noc). Umyć i osuszyć naczynie miksujące i motylek.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, ubijać1 min/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać ponownie1 min/obr. 3. Masło zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mleko skondensowane, podgrzewać1 min/37°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać mascarpone i biały barwnik, ubijać2 min 30 s/obr. 3.5(patrz wskazówka).Zdjąć motylek.Masę maślaną przełożyć do innego naczynia.
- Ostrożnie usunąć rant ze schłodzonego tortu (patrz wskazówka). Za pomocą szpatułki cukierniczej pokryć cały tort wstępną, cienką (grubość ok. 1 mm) warstwą złożoną z 3-4 czubatych łyżek masy maślanej. Tort odstawić do lodówki do schłodzenia na 20-30 min. W tym czasie pozostałą masę maślaną przechowywać w temp. pokojowej. Schłodzony tort pokryć drugą, wierzchnią warstwą masy maślanej (grubość 3-4 mm), starannie wygładzając wierzch i boki tortu skrobką cukierniczą (patrz wskazówka). Tort udekorować jadalnymi kwiatami, mini bezami, makaronikami lub według własnego pomysłu. Tort odstawić do lodówki na min. 1 godz. Tort z musem z białej czekolady i żelką mango podawać jako deser.