Tort waniliowo-migdałowy

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
394 kcal /
1648 kJ
Kalorie
10 gBiałko
36 gWęglowodany
23 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasta migdałowe: masło ilość do natłuszczenia
  • 260 g migdałów, w słupkach
  • 4 jajka
  • 3 żółtka
  • 250 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • Masa waniliowa: 3
  • białka
  • 140 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować 2 tortownice (Ø 20 cm). Spody wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi natłuścić masłem, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 40 g migdałów. Przesypać je na blachę do pieczenia, piec 5 min (180°C) lub do momentu uzyskania złotobrązowego koloru. Uprażone słupki migdałów przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 220 g migdałów, zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Założyćmotylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtka i cukier, podgrzewać10 min/37°C/obr. 3.5.
  5. Dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać5 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
  6. Powstałą masę podzielić równo między 2 przygotowane wcześniej tortownice (ok. 360 g ciasta do każdej foremki). Tortownice ustawić na blasze piekarnika, piec 25-27 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić 5 min, następnie ciasta wyjąć z tortownic, wyłożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na ok. 50 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier puder i sól, podgrzewać4 min/70°C/obr. 2.
  8. Założyć motylek,ubijać bez założonej miarki5 min/obr. 3.5.
  9. Dodać ekstrakt z wanilii i masło, ubijać30 s/obr. 3.5. Masę waniliową przełożyć do miski, odstawić do lodówki na 30 min.
  10. Na talerzu ułożyć jeden spód, posmarować ½ masy waniliowej, ułożyć drugi spód, posmarować pozostałą częścią masy. Posypać prażonymi słupkami migdałów. Tort odstawić do lodówki na 1 godz.
  11. Tort waniliowo-migdałowy podawać pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry