Tort Sachera

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
347.8 kcal /
1455.3 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
38 gWęglowodany
20.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopt: 130
  • g cukru
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie: 280 – 300
  • g dżemu morelowego,gładkiego podzielonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • Czekoladowa polewa: 130
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  3. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać4 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przełożyć do dużej miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i masło, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić5 min/50°C/obr. 1.
  5. Dodać żółtka, przygotowany cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać10 s/obr. 3.
  6. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać15 s/obr. 3. Masę przełożyć do miski z białkami, delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, powierzchnię biszkoptu wyrównać kopystką.
  7. Piec 30-35 min (180°C) lub momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Odstawić do ostudzenia na ok. 10 min przed wyjęciem z formy. Biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce, następnie przekroić poziomo na 2 równe blaty. Umyć naczynie miksujące.
  8. Do naczynia miksującego włożyć dżem, podgrzewać2 min/90°C/obr. 1. Na pierwszym biszkoptowym blacie rozsmarować ⅔ podgrzanego dżemu morelowego. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć, posmarować pozostałym podgrzanym dżemem morelowym, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  9. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić10 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić6 min/50°C/obr. 1. Tort równomiernie pokryć polewą czekoladową. Odstawić do lodówki na 30 min, aby polewa zastygła. Tort Sachera podawać jako deser (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry