
Tort naleśnikowy
10977.2 kcal /
45959.3 kJKalorie
45959.3 kJKalorie
230.3 gBiałko
1163.2 gWęglowodany
609.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Naleśniki: 640
- g mleka
- 640 g wody
- 640 g mąki pszennej
- 8 jajek
- 60 g oleju
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- Masa czekoladowo-orzechowa: 100
- g cukru
- 100 g orzechów laskowych
- 160 ggorzkiej czekolady pokrojonej na kawałki
- 250 g sera mascarpone
- 150 g mleka
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- Masa krówkowo-serkowa: 500 – 520
- g masy krówkowej z puszki
- 300 g serka kremowego śmietankowego
- 30 g likieru kokosowego np. Malibu
- (opcjonalnie)
- Tort naleśnikowy: 150
- g dżemu malinowego
- masło do smażenia
- czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 320 g mleka, 320 g wody, dodać 320 g mąki, 4 jajka, 30 g oleju, 20 g cukru i ½ łyżeczki soli, zmiksować15 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 320 g mleka, 320 g wody, dodać 320 g mąki, 4 jajka, 30 g oleju, 20 g cukru i ½ łyżeczki soli, zmiksować15 s/obr. 6. Przelać do innego naczynia, odstawić. Przelać do naczynia, w którym znajduje się przygotowane wcześniej ciasto naleśnikowe, odstawić na co najmniej 20 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 100 g cukru, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać orzechy laskowe, rozdrobnić15 s/obr. 10.
- Dodać czekoladę, rozdrobnić15 s/obr. 8.
- Dodać partiami mascarpone, mleko i masło, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Masę przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na min. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć partiami masę krówkową i serek kremowy, dodać likier kokosowy, podgrzewać1 min/50°C/obr. 2.5. Masę przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej dżem, odstawić.
- Rozgrzać nieprzywierającą patelnię (Ø 22 cm) i natłuścić ją masłem. Ciasto na naleśniki wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średniej mocy palnika ok. 1 min. Gdy ciasto się zetnie, delikatnie obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć kolejne 30 s. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.
- Dno tortownicy (Ø 22 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia. Na dnie ułożyć 1 naleśnik, posmarować go cienko masą czekoladowo-orzechową, nałożyć drugi naleśnik, posmarować go cienko masą krówkowo-serkową. W ten sposób przełożyć wszystkie naleśniki. Co kilka warstw smarować naleśniki dżemem. Wierzch tortu posmarować pozostałą masą czekoladowo-orzechową i udekorować owocami. Odstawić do lodówki na min. 5 godz.
- Tort naleśnikowy podawać jako deser.