Tort kawowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
421 kcal /
1766 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
39.7 gWęglowodany
27.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Biszkopty kawowe: 220
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 220 g brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 50 g espresso, zaparzonego ostudzonego
  • 40 g masy kajmakowej miękkiego
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem kawowy: 150
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g mleka
  • 30 g espresso, zaparzonego ostudzonego, plus dodatkowa ilość do nasączenia biszkoptów
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego, niesłodzonego do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Przygotować 3 tortownice (Ø 18 cm). Spody wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi natłuścić masłem, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, ubijać3 min/obr. 4.
  3. Założyć motylek.Dodać jajka, ubijać4 min/obr. 4
  4. Dodać espresso, kajmak, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać5 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Delikatnie wymieszać przy pomocy kopystki.
  5. Powstałą masę podzielić równo między 3 przygotowane wcześniej tortownice (ok. 290 g ciasta do każdej foremki). Tortownice ustawić na blasze piekarnika, piec 18-20 min (180°C). Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10 min, następnie ciasta wyjąć z tortownic, wyłożyć na kratkę, pozostawić do ostudzenia na ok. 50 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder, mleko i espresso, ubijać3 min/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Na talerzu ułożyć 1. spód, nasączyć espresso, posmarować ⅓ kremu kawowego. Ułożyć 2. spód, nasączyć espresso, posmarować ⅓ kremu kawowego. Na wierzchu ułożyć 3. spód, nasączyć espresso, posmarować ⅓ kremu kawowego.
  8. Tort kawowy podawać oprószony kakao.
Przewijanie do góry