
Zielona terrina z kozim serem
140 kcal /
587 kJKalorie
587 kJKalorie
12 gBiałko
5.4 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g wody plus dodatkowa ilość do rozpuszczenia agaru
- 200 g różyczek brokułu
- 500 g liści szpinaku, świeżych
- 2 płaskie łyżki agaru
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 g sera feta pokrojonego na kawałki
- 100 g sera koziego pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego różyczki brokułu, następnie nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej 300 g szpinaku, gotować na parze6 min/Varoma/obr. 1.
- Do dolnej części przystawki Varoma odważyć 200 g szpinaku, przemieszać za pomocą kopystki, gotować na parze11 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie do miarki TM wsypać agar i zalać wodą do podziałki 50 ml, dokładnie wymieszać, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę i dodać wcześniej rozpuszczony agar, podgrzać3 min 30 s/90°C/obr. 3.
- Dodać ser feta i ser kozi, wymieszać50 s/obr. 3.
- Dodać wcześniej ugotowany na parze brokuł i szpinak, sól i pieprz, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać50 s//obr. 3.
- Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej (dł. ok. 35 cm), odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę należy przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 4 godz. do lodówki. Zieloną terrinę z kozim serem podawać schłodzoną jako przystawkę lub dodatek do potraw.