Zielona terrina z kozim serem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
140 kcal /
587 kJ
Kalorie
12 gBiałko
5.4 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 600 g wody plus dodatkowa ilość do rozpuszczenia agaru
  • 200 g różyczek brokułu
  • 500 g liści szpinaku, świeżych
  • 2 płaskie łyżki agaru
  • 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g sera feta pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera koziego pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego różyczki brokułu, następnie nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej 300 g szpinaku, gotować na parze6 min/Varoma/obr. 1.
  2. Do dolnej części przystawki Varoma odważyć 200 g szpinaku, przemieszać za pomocą kopystki, gotować na parze11 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie do miarki TM wsypać agar i zalać wodą do podziałki 50 ml, dokładnie wymieszać, odstawić. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wlać śmietanę i dodać wcześniej rozpuszczony agar, podgrzać3 min 30 s/90°C/obr. 3.
  4. Dodać ser feta i ser kozi, wymieszać50 s/obr. 3.
  5. Dodać wcześniej ugotowany na parze brokuł i szpinak, sól i pieprz, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, wymieszać50 s//obr. 3.
  6. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej (dł. ok. 35 cm), odstawić do ostudzenia. Ostudzoną masę należy przykryć folią spożywczą, odstawić na ok. 4 godz. do lodówki. Zieloną terrinę z kozim serem podawać schłodzoną jako przystawkę lub dodatek do potraw.
Przewijanie do góry