
Zapiekanka makaronowa z warzywami
485.7 kcal /
2033.3 kJKalorie
2033.3 kJKalorie
17.5 gBiałko
57.5 gWęglowodany
22.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g sera ementaler pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 – 25 g mieszanych ziół, świeżych tylko liście (np. natka pietruszki, bazylia)
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 300 g makaronu, suchego, typu penne
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu 1 – 1 ¼
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 jajko
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser i zioła, dodać bułkę tartą, rozdrobnić8 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię, rozdrobnić5-6 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, ½ warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego (30 x 20 x 6 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć makaron, dodać wodę, śmietanę min. 30% tłuszczu, sól, gałkę muszkatołową, pieprz i koncentrat bulionu warzywnego, gotować11-12 min/100°C//obr. 1. W tym czasie jajko wymieszać w misce ze śmietaną 12% tłuszczu, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać połowę rozdrobnionej mieszanki serowo-ziołowej, masę śmietanowo-jajeczną, pozostałe rozdrobnione warzywa, pomidorki koktajlowe i kukurydzę, wymieszać dokładnie kopystką. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do naczynia żaroodpornego z warzywami, posypać pozostałą mieszanką serowo-ziołową.
- Piec 20 min (200°C). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowaną liśćmi bazylii (patrz wskazówka).